Hvilken vin til nytår?

Vilket vin till nyår?

Om det är något vi alla kan vara överens om, är det att champagne hör hemma vid festliga tillfällen. Och om det är någon kväll på året då många njuter av ett glas (eller flera) champagne, så är det nog på nyårsafton. Champagnen är en trogen följeslagare när vi går in i det nya året, fyllda med glädje och förväntningar.

När jag skriver Champagne bör jag också säga att jag menar det i dess allra bredaste tolkning. För många täcker ordet Champagne över nästan all vin med bubblor. Egentligen är det dock inte korrekt, eftersom Champagne endast kommer från regionen Champagne i Frankrike.
När det är sagt, finns det många bra (och mindre bra...) alternativ till Champagne – till exempel en Cava från Spanien, en Spumante från Italien – ja, till och med en dansk cider. Många mousserande viner är också starkt inspirerade av de skickliga producenterna i Champagne, både vad gäller druvor och produktionsmetod. Till exempel är en Franciacorta från Norra Italien ett härligt vin som på alla sätt bjuder upp Champagnen till dans.

Vi dricker för lite Champagne här i Sverige. Oftast används Champagnen endast för att understryka en festlig stämning, men Champagne är mycket mer mångsidig och förtjänar att användas bredare. När du nu har klätt dig fint, bjudit in vänner och familj, och kanske sträckt hushållsbudgeten med hummer, norsk lax eller liknande till förrätt, så gå all-in och servera en utsökt Champagne för att få en fantastisk start på nyårsmiddagen och den goda stämningen. Prova det! – du kommer inte att ångra dig!

Precis som i Champagne kan andra varianter också tillverkas på olika sätt. Blanc de Blancs är till exempel baserat på ren Chardonnay-druva, medan Blanc de Noirs vanligtvis är en blandning av Chardonnay och Pinot Noir. Det senare används ofta för de läckra roséchampagnerna, som för mig höjer den festliga stämningen ytterligare ett snäpp.

Om det är något som för mig kan sänka stämningen igen, är det när jag hör om att Champagnen serveras med mandelmassa-bakverk. Jag tror att det är en speciell skandinavisk idé att två bra produkter som mandelbakverk och Champagne också är bra tillsammans. Det är långt ifrån fallet. Jag hör ofta kommentaren att Champagne är väldigt surt. Och om det beror på att någon stackare försökt njuta Champagne med en bit mandelbakverk på nyårsafton, förstår jag kommentaren.

Prova istället något annat än mandelbakverket tillsammans med Champagnen, Cavan, Franciacortan eller det mousserande vin du föredrar på nyårsafton. Mitt eget – lite extravagant, kanske – serveringsförslag när klockan slår tolv och Champagnen ska öppnas är till exempel den traditionella blinin med crème fraiche, rödlök och kaviar eller löjrom. Det är en lätt liten servering som du kan förbereda i god tid innan midnatt, och den passar perfekt ihop med en utsökt Champagne, Franciacorta eller vad du än njuter av.
Det finns inget bättre sätt att börja ett nytt år på!

Hos Copenhagen Wine vill vi höja dina vinupplevelser till en ny nivå – oavsett om det är bubblor i eller inte. Hör av dig och fråga oss – vi älskar att prata om vin och lovar att hjälpa dig vidare för att säkerställa fantastiska vinupplevelser.

Tillbaka till blogg