Produktserie: Tenuta di Trinoro

Andrea Franchettis första vinäventyr skapades på fastigheten Tenuta di Trinoro i södra Toscana nära Lazio och Umbrien.
Förutom att äga en restaurang i Rom, arbetade Andrea Franchetti även som vindistributör i New York på 1980-talet. Här fick han många vänner i branschen; bland dem var Jean-Luc Thunevin från Chateau Valandraud i Saint-Émilion och Peter Sisseck från Domino de Pingus i Ribera del Duero. Var och en var visionärer i sin egen rätt, och deras viner är några av de mest respekterade i världen, så det var ingen brist på goda råd till Andrea. Men i slutändan är det Andrea Franchettis geni som har lett vägen i skapandet av hans viner.
Tenuta di Trinoro var Franchettis första projekt. Det var och är ett avsteg från det normala sättet att göra saker på. Till att börja med valde Franchetti ett sömnigt hörn av södra Toscana för att plantera sina vinstockar, en plats där får och vildrosor var vanligare än vinrankor. En plats där nya druvor inte hade planterats på över ett sekel.
Sedan bestämde han sig för att plantera sina vinrankor högt på Amiatas sluttningar på en plats där de eroderade klipporna öppnade sig för kalksten och lera från den gamla havsbotten. Och sist men inte minst planterade han druvsorter från Bordeaux istället för den allestädes närvarande Sangiovese i Toscana.
Vinrankorna är skapade av transplantat av några av de bästa vinstockarna i Graves och St. Emilion. Gallring är obligatorisk och upp till 60 % av druvorna tas bort för att endast skydda de hälsosammaste klasarna. Växtsäsongen i detta mycket varma hörn av Toscana går ofta långt in i november, men de höga sluttningarna där vinrankorna planteras ser till att de förblir i balans.
Med Tenuta di Trinoro har Franchetti lyckats bevisa att det gick att göra viner som kunde konkurrera med det bästa från Bordeaux i ett område som på den tiden inte alls var känt för kvalitetsviner – och till och med med druvor som aldrig tidigare odlats. i området.