Produktserie: Domaine Gérard Mugneret
Domaine Gérard Mugneret ligger i Vosne-Romanée och drivs idag av Pascal Mugneret, barnbarnsbarn till domänens grundare Gérard Mugneret.
Viner är som människor, de måste accepteras för vem och vad de är, varken mer eller mindre.
Här är vad Gérard Mugneret säger om Pinot Noir, terroiren, vinframställningen och själva vinet.
Beslut inom vingården och vinframställning är ofta väldigt personliga för varje producent.
Jag är inget undantag, och även om jag inte tvivlar ett ögonblick på att vissa kanske inte håller med mig, är det min intuition som vägleder mig, informerad av våra vingårdar och vår domän.
För det första är jag särskilt förtjust i termen vigneron eftersom det alltid får en att tänka på jorden, på böndernas goda instinkter: observationspolitiken, våra morföräldrars, de som vi har så svårt att hitta i vår moderna tid. .
För mig är vigneron på samma gång bästa vännen, förtrogne, husläkaren, beskyddaren av ett aldrig tidigare skådat par: från Pinot Noir och den närande jorden, terroiren. Denna sammankoppling är perenn, varar i årtionden, århundraden, men är inte desto mindre bräcklig. Våra föregångare kom, strävade efter att skapa och tilldelade dessa två element både styrkor och svagheter. Dessa svagare egenskaper kan vara inneboende eller invanda i terroiren, men kan också förvärvas: inflytandet från generationer av underbar vård av vigneroner, år efter år.
Varje säsong, från hösten av föregående års löv till skörden det året, är en ny graviditet mellan paret Pinot Noir och Terroir. Om klimatet är relativt milt, om vignerons ansträngningar utförs uppmärksamt och respektfullt, kommer graviditeten att tillbringas under goda förhållanden.
Hanteringen av vinstockar är alltså en skicklig blandning av åtgärder (plöjning, beskärning, skärning, bindning av vinstockar...) för vilka datum och "doser" är mycket viktiga, som kräver stunder av eftertanke för att hålla sig på rätt spår. Vi strävar alltid efter precision för att ge det bästa stödet vi kan till våra vinstockar... Som en far kan vara med sina barn, med deras framgångar och deras besvikelser... borde ödmjukhet vara den största egenskapen hos en vingård.
Gerard MUGNERET
Skördetid är när den nyfödda äntligen är redo att komma till världen. Vid ankomsten till källaren är druvan, frukten av föreningen mellan Pinot Noir och Terroir, fortfarande en flercellig varelse utan större koherens (allt är separerat: saften, antocyaninerna, de aromatiska prekursorerna, tanninerna...). Vinifiering, eller närmare bestämt alkoholjäsning, är kärnan i vinodlingens livsmedelsavdelning, motsvarande födelseögonblicket. Så fort det inte finns några kvarvarande jäsbara sockerarter ser vinet dagens ljus, rått men redan sammanhängande, egenskaperna blir snabbt finare de följande dagarna, speciellt under rackning (de tyngsta och minst ädla sedimenten faller till botten av tank).
Barnet lämnar sedan förlossningsavdelningen för att ansluta sig till sin adoptivfamilj, sin omtänksamma far, vigneron, och det är i fat, speciellt utvalda, som denna nykomling föds upp. Det är början på åldrandet: vinets barndom. Vinet kommer snabbt att hävda sig och mogna; barnet kommer att växa.
Nästa period av ungdom kommer mer eller mindre snabbt: den malolaktiska jäsningen av vinet. Vi har svårare att känna igen det barn vi brukade känna, men om adoptivpappan vet hur man är både tålmodig och uppmärksam igen, kommer denna tuffa plats att passera och den turbulenta tonåringen mognar till en stolt ung vuxen. Vi kommer återigen att hitta egenskaperna hos hans ursprungliga föräldrar (Pinot Noir och Terroir), blodslinjerna från tidigare årgångar kommer att bli tydliga; även om den här unga individen kommer att vara unik, är han bärare av en historia, ett arv.
Dagen kommer då en viss balans uppnås och vinet är klart: redo att flytta bort från den fasta men rättvisa auktoriteten hos sin adoptivfader som gav hela sitt hjärta så att en viss harmoni skulle befolka vinet. Den stora dagen är buteljering, när vinet mognar, dagen då vinet börjar leva sitt eget liv.
Naturligtvis kommer vinet att förbli skyddat i källaren under en tid och kommer fortfarande att skyddas lite längre. Men i slutändan, när vinet lämnar, kommer det att ha ett liv som är mer eller mindre uppfyllt, beroende på vilka faror det kommer att ha (lagringsförhållanden, korkens kvalitet, bildandet av en lätt avlagring, etc.). men också beroende på förutsättningarna för dess födelse, när det bara var en druva, och de värden som den odlades med (stilen, vinmakarens personliga touch).
Alla viner är inte ovanliga, avsedda för källare i åratal ... Precis som inte alla människor är vackra, rika, starka och intelligenta. Men var och en av oss tar med något till bordet, varje vin berättar en historia, en historia som måste berättas tidigt om vinet har haft en svår födsel, och ändå en historia som vi kommer att upprepa gång på gång under åren, så att dess betydelse blir så mycket vackrare.
Vi ska aldrig jämföra vin, precis som vi aldrig ska jämföra människor.
Viner är som människor, de måste accepteras för vem och vad de är, varken mer eller mindre.
-
Gérard Mugneret Pourpre VDF 2018
Ordinarie pris 430 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per